Stichting Onzichtbaar Ziek
 

Hoe te haken met pijnlijke handen

door Gabi


Regelmatig krijg ik vragen over het haken, omdat ik reuma heb en dus pijnlijke handen. Ik dacht laat ik hier ook eens een column over schrijven met mijn tips. Opmerking van mij: dit zijn tips die mij helpen, maar als jij dingen anders ervaart of een andere mening hebt, dat kan natuurlijk… 


- Tip 1: probeer niet te verkrampt te zitten als je haakt, kies een houding wat voor jou fijn aanvoelt.
- Tip 2: je hebt twee ‘standaard’ grepen om je haaknaald vast te houden, de meeste mensen gebruiken de pen-greep…. zoals je dus ook je pen vasthoudt en de andere greep is de mes-greep.  Maar kijk vooral wat jij fijn vindt, de meeste mensen zeggen altijd dat ik mijn haaknaald zo raar vast heb maar voor mij werkt het.
- Tip 3: ergonomische haaknaalden (zie foto), ik vind ze super fijn haken! Er zijn verschillende merken hierin, kijk -en belangrijker- voel of ze voor jou fijn in de hand liggen. Er zijn ook speciale haaknaalden voor mensen met reuma. Persoonlijk kreeg ik er kramp van maar zeker het overwegen waard. Ook hoeft een ergonomische haaknaald niet duur te zijn, voor mij een hele goede zijn er al vanaf €3,75. Je zou overigens ook fimo-klei om een ijzeren haaknaald kunnen doen, dit zag ik op internet ook voorbij komen.
- Tip 4: stem je haakmateriaal af wat jij fijn vindt haken. Ik haak zelf hoofdzakelijk met een katoengaren, omdat dat zacht is, mooie kleuren heeft en niet onbelangrijk, niet splijt
- Tip 5: schrijf op als je een toer gehaakt hebt, of streep af
- Tip 6: gebruik een steekmarkeerder aan het begin van een toer (vooral bij amigurumi) zodat je makkelijk het begin van de toer kan vinden of als je voor de tigste keer opnieuw begint met tellen, hoeveel steken je hebt.
- Tip 7: deze tip is vooral als je gevoelloze handen hebt; ja ook dan lukt het om te haken!Kijk goed wat je doet, dus hoe je een vaste, stokje enz. maakt, vooral als je je handen wel voelt want dit helpt om het ook te doen als je je handen niet voelt.Kleine notitie bij deze tip: het duurt even voor je het onder de knie hebt en het haken gaat iets langzamer.
- Tip 8: misschien geen hele slimme deze…maar soms heb ik zo’n pijn dat het eigenlijk niet handig is om te haken maar doe het dan toch, al is het maar 10 steken, zo heb je toch het idee dat je iets gedaan hebt.
- Tip 9: haak niet te lang achter elkaar door, zo voorkom je hopelijk dat je nog meer pijn krijgt, bij mij ligt deze grens bij 20 toeren - - Tip 10: trek je niks aan van anderen en doe wat jij fijn vindt. Andere voelen niet jouw lichaam en lekker boeiend als het er raar uit ziet, als jij maar lekker haakt!

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag! 

 

 
E-mailen
Instagram